مزیتهای فولادسازی در خطر است
ایران با برخورداری از منابع سنگ آهن و گاز جزو کشورهایی بهشمار میرود که در زمینه فولاد دارای مزیت است، با این وجود، نرخ تمامشده فولاد در کشور نسبت به سایر کشورهای تولیدکننده فولاد آنچنان در سطح پایینی قرار ندارد.
این موضوع در حالی است که رقابتپذیر شدن تولید فولاد از مسیرکاهش نرخ تمامشده آن میگذرد. از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر نرخ تمامشده یک محصول میتوان به نرخ مواد اولیه، میزان مصرف انرژی، استفاده از فناوریهای روز، هزینههای حملونقل و نیروی انسانی، افزایش بهرهوری و نگاه مدیریتی اشاره کرد که در کشور در کنار هم نبودن این عوامل مزیت وجودشان را برای واحدهای فولادسازی بیاثر کرده است.
عوامل موثر بر نرخ تمامشده
علیرضا زاهدیان، مدیرعامل فولاد نیریز درباره عوامل تاثیرگذار بر نرخ تمامشده فولاد در گفتوگو با اظهار کرد: یکی از مهمترین عواملی که بر نرخ تمامشده فولاد و محصولات فولادی تاثیر دارد، تامین مواد اولیه است که حدود ۷۰ درصد هزینهها را به خود اختصاص میدهد.
این روزها یکی از عواملی که در زمینه مواد اولیه و سنگآهن مطرح میشود، توزیع نشدن بهموقع آن برای واحدهای تولیدی است.
زاهدیان در پاسخ به این پرسش که آیا هماکنون با کمبود سنگ آهن روبهرو هستیم، اظهارکرد:
با کمبود سنگ آهن روبهرو نیستیم، اما توزیع آن با مشکلاتی روبهرو شده است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: موضوع دیگری که بر نرخ تمامشده تاثیر میگذارد، حملونقل است. برخی واحدها به معادن یا محل عرضه خود نزدیک هستند اما در واحدهایی که فاصله آنها از محل عرضه دور است، به همان نسبت نرخ حملونقل بیشتر میشود.
مدیرعامل فولاد نیریز به موضوع انرژی نیز اشاره کرد و افزود: انرژی به نوبه خود سبب افزایش بهای تمامشده تولید فولاد میشود. از چند سال گذشته نرخ حاملهای انرژی و بهویژه گاز در حال افزایش بوده و بهعنوان نمونه، بهای گاز از سال گذشته تا کنون دوبرابر شده است.
زاهدیان در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان نرخ تمامشده فولاد در کشور را کاهش داد، گفت: اگر توزیع مواد اولیه مناسب باشد میتوان نرخ تمامشده را بازهم کاهش داد.
درحالحاضر، توزیع مواد اولیه مناسب نیست و این موضوع سبب شده برخی واحدها بیشتر از نرخ رسمی و اعلامشده مواد اولیه خود را خریداری کنند که سبب افزایش نرخ تمامشده تولید فولاد شده است.
مواد اولیه ۸۰درصد نرخ تمامشده فولاد
زکریا نایبی، مدیر تحقیق و توسعه فولاد ناب تبریز در گفتوگو با صمت اظهار کرد: حدود ۸۰ درصد نرخ تمامشده فولاد به مواد اولیه بازمیگردد؛ از اینرو مواد اولیه سهم عمدهای در تولید فولاد و نرخ تمام شده آن دارند.
این مواد اولیه میتواند سنگآهن، گندله و قراضه برای فولادسازان و شمش فولادی برای نوردکاران باشد. نایبی در ادامه افزود: علاوه بر مواد اولیه، موارد دیگری که بر بهای تمامشده تاثیرگذارند بهترتیب انرژی، حملونقل و دستمزد نیروی انسانی است.
بهطورکلی هزینهها شامل هزینه مواد اولیه بهطور مستقیم و غیرمستقیم میشود.
وی ادامه داد: نرخ مواد اولیه براساس قیمتهای جهانی تعیین میشود. بخش خصوصی این مواد اولیه را برداشت میکند و نزدیک به قیمتهای جهانی آن را به متقاضیان داخلی میفروشد.
مدیر تحقیق و توسعه فولاد ناب تبریز در پاسخ به این پرسش که آیا سنگآهن مزیت کشور ما در فولادسازی بهشمار نمیرود
بازدیدها: 128