مشخصات میلگرد a1، a2، a3 و تفاوت آنها

میلگرد با توجه به مشخصات و خصوصیات فیزیکی و مکانیکی که دارد در دستبه‌بندی‌های مختلف قرار می‌گیرد. یکی از این انواع دسته‌بندی‌ها تقسیم انواع میلگرد به میلگرد a1، a2، a3 و a4 است که در این مقاله تصمیم داریم به بررسی مشخصات هر یک از این محصولات بپردازیم و تفاوت هر یک از آنها را با دیگری بیان کنیم.

مشخصات و ویژگی‌های هر یک از انواع میلگرد‌های a1، a2، a3 و a4 یکی از فاکتورهای مهم در تصمیم‌گیری طراحان برای انتخاب محصول مناسب به حساب می‌آید. به همین دلیل است که این مقاله در کنار قیمت میلگرد امروز یکی از مهمترین موضوعاتی است که مجریان سازه‌ها برای انتخاب میلگرد مناسب باید در نظر داشته باشند.

مشخصات میلگرد

میلگردها از نظر خواص مکانیکی در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند که هر یک ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند. علاوه بر اینکه آنالیز قدیم استانداردهای موجود (a2 ،a1 و a3 ) مطرح شده، معادل جدید  انواع میلگرد را نیز در ادامه مطلب بررسی کرده‌ایم.

قبل از اینکه سراغ مشخصات مکانیکی انواع میلگرد برویم می‌خواهیم به بررسی مفهوم تنش تسلیم و مقاومت کششی میلگرد بپردازیم تا درک بهتری از مفاهیم مطرح شده داشته باشید.

 

تنش تسلیم میلگرد چیست؟

به حداکثر نیرو بر واحد سطح که می‌توان به میلگرد وارد کرد بدون آنکه تغییر شکلی در میلگرد مشاهده بشود، تنش تسلیم میلگرد گفته می‌شود. نکته قابل توجه این موضوع است که اگر میزان تنش وارده بر میلگرد را افزایش دهند، میلگرد به حالت اولیه برنخواهد گشت، یعنی اینکه میلگرد برای همیشه تغییر شکل یافته است. به همین دلیل توجه به میزان تنش تسلیم میلگرد در انتخاب میلگرد مناسب از عوامل مهم و تأثیرگذار به شمار می‌آید. خاصیت برگشت ناپذیری معادل خاصیت پلاستیک و خاصیت برگشت پذیری معادل خاصیت پلاستیک است.

 

میلگرد در انواع a1، a2، a3 و a4 موجود است.

 

مقاومت کششی

مفهوم دیگری که می‌خواهیم مورد بررسی قرار دهیم مقاومت کششی میلگرد است. طبق مفاهیم فیزیک، به بیشترین تنش کششی که جسم مورد نظر قبل از شکستن می‌تواند تحمل کند مقاومت کششی می‌گویند. با انجام برخی از عملیات می‌توانیم میزان این مقاومت را در میلگرد افزایش دهیم که از جمله می‌توان به آلیاژکاری، عملیات حرارتی و سردکاری اشاره کرد. به جای اصطلاح مقاومت کششی از مفاهیم مشابهی مانند استحکام کششی و تاو کششی نیز استفاده می‌کنند.

 

 مشخصات میلگرد a1

میلگردهای a1 همان میلگردهای ساده هستند. طبق آزمایشات صورت گرفته تنش سیلان این میلگرد ۲۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع  و تنش گسیختگی آن ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. از نظر شکل ظاهری بدون آج و صاف هستند به همین دلیل برای عملیات آهنگری و جوشکاری مناسب هستند.

 

مشخصات میلگرد a2

میلگرد a2 نوعی میلگرد آجدار مارپیچی (آج فنری شکل) است که طبق آنالیز کنونی به آن میلگرد آج ۳۴۰ گفته می‌شود. تنش جاری و گسیختگی این میلگردها به ترتیب ۳۰۰۰ و ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. معمولاً مناسب عملیات خاموت زنی هستند و در صورت نبود میلگرد دیگر و شرایط اجباری از آن می‌توان برای عملیات جوشکاری نیز استفاده کرد.

 

مشخصات میلگرد a3

در ادامه قصد داریم مشخصات آرماتور a3 را مورد بررسی قرار دهیم. استاندارد میلگرد a3 طبق آنالیز کنونی میلگرد با آج ۴۰۰ است. درصد کربن میلگرد a3 بین ۲۷ تا ۲۸ درصد، تنش سیلان و مقاومت میلگرد a3 به شکست به ترتیب ۴۰۰۰ و ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. این نوع از میلگردها معمولاً به شکل آج جناقی هستند که مناسب برای عملیات سیویل صنعتی و ساختمانی هستند اما از آن‌ها نباید برای آهنگری، جوشکاری و تغییر شکل با زوایای تند استفاده شود.

 

مشخصات میلگرد a4

این میلگرد می‌تواند تنش تسلیم ۵۰۰ و ۵۲۰ مگا پاسکال را داشته باشد که در استاندارد جدید آن‌ها را با عنوان آج ۵۰۰ و ۵۲۰ می‌شناسند. در نهایت در کنار مشخصات ذکر شده جدول وزن میلگرد را می‌توانید به عنوان اطلاعات تکمیلی در نظر داشته باشید تا بتوانید محصول مناسب‌تری را برای سازه خود انتخاب کنید.

 

میلگردهای گرید a3 از میلگردهای a2 از نظر خواص مکانیکی بهتر هستند.

 

تفاوت میلگرد a2 و a3

در میلگردهای a2  آج‌ها مارپیچی شکل هستند و زوایه آن ۴۵ درجه است، اما در میلگردهای a3 نیز با اینکه زوایه آج‌ها ۴۵ درجه است اما آج‌های آن به شکل جناقی هستند. همچنین تنش تسلیم و گسیختگی میلگرد a3 بیشتر از نوع a2 است.

 

میلگرد a3 بهتر است یا میلگرد a2؟

هر یک از این میلگردها بسته به کاربردی که دارند، در پروژه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای مثال از نوع a3 به هیچ وجه نباید تحت عملیات جوشکاری و آهنگری قرار گیرند، اما در صورت اجبار می‌توان از نوع a2 به منظور عملیات جوشکاری استفاده کرد. از طرفی اگر به دنبال استحکام بالایی در این میلگردها هستید. توصیه می‌شود نوع a3 را انتخاب کنید زیرا تنش تسلیم و گسیختگی آن نسبت به a2 بیشتر است.

منبع : آهن آنلاین

بازدیدها: 38


PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com